Az inzulin adagolása – Hogyan kell?

A vércukorszint mérése minden cukorbeteg fontos és állandó feladata. Napi szinten több alkalommal (életmódtól, étkezésektől, mozgástól függően) szükséges ismételni. Manapság a legelterjedtebb vércukorszint mérési mód a toll (vagy pen), mely nagyon vékony tű segítségével juttatja a bőr alá az előre beállított inzulinmennyiséget. Ezzel többféle hatástartamú inzulint adagolhatunk (alap/étkezések előtti/keverék) a  cukorbetegség kezelése céljából. Rendkívül fontos megjegyeznünk, hogy az inzulin adagolása sajnos szó szerint életbevágóan fontos. A megfelelő mennyiségek és időpontok betartása tehát minden esetben ajánlott.

A megfelelő mennyiségű inzulin adagolása lépésenként

  1. A beadás a pen védőkupakjának levételével kezdődik.inzulin adagolása
  2. Ezután ha szükséges légteleníteni kell a készüléket (kocogtatással és néhány egység kinyomásával).
  3. Miután beállítottuk a mennyiséget, kiválasztjuk a beadás területét, mely lehet a hasfal, felkar, comb vagy a fenék.
  4. Kis területen való fertőtlenítés után redőt képzünk, ahova teljesen beszúrjuk a tűt, 45 fokos szögben.
  5. Gombbal beadagoljuk az inzulint, majd 10-ig számolunk, kihúzzuk a tűt.
  6. Törlés után a tűre és a penre visszatesszük a kupakját.

Kevésbé elterjed módja az adagolásnak, a pumpa, mely egyik végét a bőr alá szúrva adagolja folyamatosan, 24 órán keresztül a beállított mennyiséget. A bőrbe szúrt kanülről a pumpa csöve lecsatlakoztatható. Ezután kb 1 órán át elég inzulin van a kanülnél, tehát ennél hosszabb ideig nem lehet a pumpát nélkülözni. Zuhanyzáshoz, úszáshoz, intenzív mozgáshoz szükséges csak levenni. Két funkciót szükséges ismernünk: étkezésekhez beadandó plusz inzulinbeállítás, valamint a százalékos beállítással például testmozgás idején lejjebb vehetjük az adagolást.

A cukorbetegek étkezése

Egy cukorbeteg embernek mindig számolni kell az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét és minőségét, hiszen ez emeli, illetve csökkenti a vércukorszintet. Az előre megtervezett napirendet és étkezési időpontokat valamint mennyiségeket minden esetben pontosan be kell tartani.

alacsony glikémiás ételekFontos, hogy a cukor, a méz és a szőlőcukor tartalmú ételek minden esetben kerülendőek egy cukorbeteg számára, hiszen nagyon gyorsan emelik meg a vércukorszintet, a bőr alól pedig lassabban szívódik fel az inzulin. Éppen ezért cukorbeteg számára megfelelőbbek az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok, melyek lassabban emelik meg a vércukorszintet.

Egy cukorbeteg számára nagyon fontos, orvos által előírt napi rutin kell, hogy legyen a mozgás. Ez segíti a keringést, valamint vércukorszint csökkentő hatása van.

Minden mozgást előre meg kell tervezni, hiszen az étkezést (előtte és utána), valamint az inzulin mennyiségét is hozzá kell igazítani.

Bármilyen mozgás előtt vércukorszintet kell mérni, nehogy túl alacsony, vagy túl magas értékekkel kezdjen a beteg tornázni. Mozgás alatt és utána is folyamatosan kell figyelni a viselkedést, esetleges tüneteket.

Hogyan mérjem a vércukorszintet?

Kézmosás után a gépet a tesztcsík bedugásával kapcsolhatjuk be. Ezután egy rugós tűvel az ujj oldalát megszúrjuk, az onnan kinyert vércseppet a tesztcsíkra cseppentjük. Ezután a gép kiírja a mért eredményt. Az ujj letörlése és a szennyezett eszközök összegyűjtése után a vércukorszint méréssel készen vagyunk. Ha viszont a mért érték alacsony, akkor gyorsan felszívódó szénhidrátra van szüksége a szervezetnek.

Cukorbetegség típusai

Cukorbetegség értékek

Kritikus helyzetekre minden körülmények között fel kell készülni! Ilyen például az alacsony vércukorszint (hipó, hypoglikémia). Ez a 3.5 mol alatti értéket jelenti, veszélyes, súlyos esetekben életveszélyes is lehet, hamar kell cselekedni, plusz cukrot kell a szervezetbe juttatni (cukros üdítő, keksz, szőlőcukor). Tünetei lehetnek a megváltozott viselkedés („részeg”), remegés, levertség, sápadtság, fáradtság, agresszív viselkedés. Hipó után egy órával ellenőrzés céljából ajánlott a vércukormérés.

Cukorbetegség értékek

Másik vészhelyzet lehet a magas vércukorszint, azaz a hyperglikémia. Ez a 10 mol feletti értéket jelenti. Életveszélyt nem okoz, de rossz közérzetet igen. Hosszútávon viszont nem egészséges például az ereknek. Tünetei között a szomjúságérzet, gyakori vizelés, fáradtság, zavartság szerepelnek. Általában segít a cukormentes italok fogyasztása.

Hivatkozás:

Modern Dietetika – Dietetikus Tanácsadás
Budapest, József Attila utca 24. III. emelet, 1051
(30) 183 2323

Categories: Uncategorized